top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗 - Taco Birria

In de laatste week van BOKtober hebben we nog één recept staan om te delen met u! Ook deze week kijken we naar het buitenland, maar deze kaar naar Mexico. Een echt mexicaans gerecht wat je vaak bij goede mexicaanse restaurants kan vinden als stoofgerecht of op taco’s. Dit recept is daarom ook uitermate geschikt voor een lekkere stoof, voeg alleen wat extra boullion toe en voilá; Een heerlijk stoofgerecht. Mexico heeft een lange traditie van streetfood, waarvan Birria een ware klassieker is.


Ingrediënten (4 personen):

- 500 gram vlees naar keuze; zoals geitenvlees of rundvlees

- 500 milliliter bouillon naar keuze; ik gebruikte kip.

- 4 Guajillo pepers

- 2 Pasilla pepers

- 2 eetlepels olie

- 2 uien

- 400 gram tomaten blokjes

- 4 eetlepels azijn

- 2 eetlepels gedroogde oregano

- 2 laurier bladeren

- 3 eetlepels sinaasappelschil

- 100 gram chipotle in adobosaus- blik

- 1 eetlepel honing

Kruidenmix: - 1 eetlepel kaneel

- 7 kruidnagels

- 1 theelepel komijnzaadjes

- 10 peperkorrels

- 2 laurierbladeren

Toppings voor taco:

- 1 limoen in partjes

- 4 eetlepels gepekelde uien

- 2 radijsjes

- 2 eetlepels zure room

- 2 eetlepels guacamole of partjes avocado

- 200 gram geraspte zachte (speciale) kazen naar smaak

Optioneel: - 8 Tortillas


Bereidingswijze:

Algemeen:

Begin met het roosteren van de paprika's. Zorg ervoor dat alle paprika's volledig zijn verbrand. Plaats tegelijkertijd een pan met de blokjes bouillon op het vuur waarin je geroosterde paprika's kunt koken voor extra smaak. Nadat de peper is geroosterd, voeg je hem in de pan en laat je de bouillon 20 minuten op laag vuur sudderen.


Voeg de in dunne plakjes gesneden uien toe in een andere koekenpan en bak ongeveer voor 5 minuten. Bak kort de fijngesneden knoflook mee. Voeg in dunne plakjes gesneden tomaten toe en sudder het gerecht voor ongeveer 20 minuten. Voeg naar smaak azijn, peper & zout toe.


Brand de grove kruiden aan voor ca. 5 min in een andere, droge pan. Pak een blender bij de hand en voeg hierin de bouillon met pepers, één kop van de tomatensaus, de grove en overige kruiden en de chipotle toe aan de blender. Mix het geheel met een theedoek op de deksel om een knal te voorkomen.


Kruid het vlees met zout & peper. Voeg olie in een schone pan en voeg hierin het vlees. Voeg hierbij de saus uit de blender en de tomaten/uiensaus. Mix het geheel goed en voeg naar wens extra verse kruiden toe & chipotle.


Sluit de pan voor ca. 4 uur en roer af en toe door de pan. Voeg als laatste een eetlepel honing toe. Zodra je het gerecht bereid als stoof; voeg 200 ml extra boullion toe. Eet dit met verse ingrediënten zoals mais, avocado en gepekelde uien.


Tortilla's:

Zet een schone pan op het vuur en voeg hierin een klein beetje olie. Laat dit warm worden. Pak een tortilla en dip beiden kanten van de tortilla in het vet, wat drijft boven op de Birria. Bak de tortilla's om op middelmatig vuur 1 á 2 minuten op elke zijde.


Serveertip bokbier:

Deugniet Bockbier is een mooi herfstbok donker bier met aroma’s van geroosterde mout en karamel, te verkrijgen bij bierwinkel Hopdonders. Heel goed te combineren met dit tortilla gerecht, omdat het karamel aroma de kruidige smaak van het eten versterkt.


Geniet ervan en een heel fijn weekend gewenst! 😋


RECEPT BRON: HIER73 weergaven

Comments


bottom of page