top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗 - Geitensaté van de BBQ

Nu de lente echt is doorgebroken in Nederland, is het ook weer tijd voor BBQ recepten! Lekker voor in het weekend, met vrienden of familie en in het zonnetje. Deze week een recept van saté stokjes, ofwel Saté Kambing. Check het recept snel hieronder:


Ingrediënten (+/- 15 stokjes):

Voor de Saté:

- 1 geitenschouder (hier te koop of bij je lokale Islamitische slager)

Voor de marinade:

- 1 ui, fijngesnipperd - 3 tenen knoflook, fijner gesnipperd dan de ui - 1 eetlepel olie - 50 ml ketjap manis - 2 eetlepels citroensap - ½ theelepel suiker - ½ theelepel zout

Voor de ketjapsaus:

- ui, fijngesnipperd - 3 tenen knoflook, fijner gesnipperd dan de ui - 1 eetlepel olie - 50 ml ketjap manis - 2 eetlepels citroensap - ½ theelepel suiker - ½ theelepel zout

Ter garnering:

- gefrituurde uitjes (te vinden in het Indische deel van je lokale buurtsuper)

Extra:

- bamboe satéstokjes


Bereidingswijze:

Meng in een kom de ingrediënten van de marinade en het vlees goed door elkaar. Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast. Laat het vlees minimaal ruim 4 uur marineren.

Leg je satéstokjes in water, op die manier verbranden ze niet zo snel straks boven het vuur. Maak je barbecue klaar voor direct grillen en leg op het rooster een dubbele strook aluminiumfolie. Daar leg je straks de uiteinden van de stokjes boven zodat ze niet verbranden. Terwijl de barbecue op temperatuur staat te komen rijg je de stokjes saté. Laat het puntje van het stokje niet uit het vlees steken, zo kan het niet verbranden.


Doe in een klein pannetje de olie en de ui, fruit de ui rustig aan totdat hij hier en daar bruin begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje langer. Voeg de ketjap manis toe en laat, indien nodig, dit wat indikken. Dan mag de citroensap, suiker en het zout erbij. Laat dit niet te lang koken want dan kan de citroen bitter gaan smaken. Hou de saus warm.


Gril de saté tot ze medium, medium-well zijn, dit duurt niet zo gek lang, paar minuutjes per zijde. Blijf constant draaien want door de suikers in de ketjap heeft het de neiging om heel snel zwart te worden.


Serveertip:

Serveer de saté kambing met de saus en strooi er wat van de gefrituurde uitjes over. Lekker met lontong en gadoe gadoe.


Geniet ervan en een heel fijn weekend gewenst! 😋


BRON RECEPT: HIER57 weergaven

Comments


bottom of page