top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗 - Geitenbout met flageoletten

Boutschijven van de achterbout zijn heerlijke onderdelen om verschillende gerechten mee te maken! Zo ook een van de gerechten van Joris Bijdendijk (chef van restaurant RIJKS in Amsterdam) die hij online heeft gezet over geitenlamsvlees.


Check snel het recept hieronder:


Ingrediënten (4 personen):

- 1 Bout (of al boutschijven)

- 11 Knoflook

- 3 eetlepels Olijfolie

- Zonnebloemolie

- 500 gram Flageoletten, gedroogd

- 1,5 L Groentebouillon

- 3 Witte uien

- 2 Takjes tijm

- 1 Laurierblaadje

- 200 ml Droge witte wijn

- 10 Tomaten

- Zout en peper


Bereidingswijze:

Hak de knoflook fijn en zweet deze een beetje aan in de olijf olie. Besprenkel de binnenkant van het vlees met zout en leg er de knoflook in. Rol het geheel op en bint op met slagerstouw. Braad rondom aan in een hete pan met olie. Gaar in de oven op 180 graden gedurende 15 minuten. Laat daarna op kamertemperatuur 15 minuten rusten. Verwijder voorzichtig het opbindtouw en snij plakken.


Week de gedroogde flageoletten een nacht in de groentebouillon. Gaar ze door de bonen in een braadslee 4 cm onder te zetten met de bouillon en dan 1,5 uur in de oven op 180 ºC. De braadslee dient luchtdicht ingepakt te zijn met aluminiumfolie, zodat de bouillon minimaal verdampt. Gebruik de flageoletten direct of laat afkoelen in de bouillon waarin ze gekookt zijn.


Snipper de uien en fruit ze aan, neem hier de tijd voor (15 minuten) zodat ze eerst zacht worden en daarna licht karamelliseren. Fruit vervolgens de kruiden en knoflook mee. Ontvel de tomaten, ontdoe ze van de kroon en het zaad en snijd ze in grove blokjes. Blus de uien af met witte wijn, laat die volledig inkoken en voeg de tomatenblokjes toe.


Laat de tomaten inkoken tot een geconcentreerde saus, dit kan wel 15 minuten duren. Voeg hier de flageoletten zonder vocht aan toe. Desgewenst kan voor meer smeuïgheid kookvocht van de bonen toegevoegd worden. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.


Serveertip:

Opmaak met ingrediënten: schep flageoletten op het bord, snijd de lamsbout in plakken en serveer uit.


Geniet ervan en een heel fijn weekend gewenst! 😋


RECEPT BRON: HIER34 weergaven
bottom of page