top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY🍗

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021

Saté Kambing hebben wij al eens behandeld, maar aangezien het een van de meest voorkomende gerechten is met geitenvlees in Nederland, zullen we het nog eens onder de aandacht brengen!


''De Indonesische keuken is in Nederland goed vertegenwoordigd. In elke grote stad zit wel een aantal Indonesische restaurants en afhaalzaken. Van een uitgebreide rijsttafel tot een kom soto ayam of lemper als snack. Een gerecht dat veel Nederlanders in hun hart hebben gesloten is saté. Vaak gaat het dan wel om een hele verwesterde versie met kip of varken. Maar die van geit is toch veel lekkerder!''


Ingrediënten (6 personen):

Vlees

- 1 kg geitenvlees - 100 gr santen (blok kokos) - 1 tl trassi - 5 el ketjap - 2 el tamarindepasta - 1 stuk gember (ongeveer 3 cm) - 2 tenen knoflook - 1 ui - 3 djuruk purut blaadjes - zout naar smaak - sateprikkers


Saus

- 2 rawits of rode peper

- 1 teen knoflook

- 1 tl trassi

- 3 flinke el pindakaas

- 1 el pinda- of zonnebloemolie

- 5 el ketjap

- 2 el gula djawa (palmsuiker: poeder, maar een blok of siroop werkt ook)

- zout

- sap van een halve limoen


Bereiding:

Snijd het vlees in kleine blokjes van ongeveer 1 cm, zet apart. Snijdt voor de marinade de santen en trassi in kleine stukjes en roer dit door elkaar. Doe de ketjap en tamarinde erbij en meng alles tot een papje. Snijd de djuruk purut in dunne reepjes en voeg dit toe aan het mengsel. Het kan zijn dat er nog harde stukjes santen in de marinade blijven, je kan de saus eventueel heel even au bain-marie opwarmen zodat de santen smelt.


Snijd de gember, knoflook en ui fijn en doe deze door het mengsel. Breng op smaak met zout en voeg het geitenvlees toe, meng goed. Laat een tijdje marineren.


Verwarm de oven voor op de hoogste stand (voor auteur is dat 250ºC). Leg de satéprikkers voordat je de saté gaat rijgen een half uurtje in water. Dit voorkomt dat ze straks gaan verbranden. Rijg het vlees op de stokjes, en doe er ongeveer 4-5 per stokje.


Maak het sausje door de rawits of peper, knoflook en trassi fijn te hakken. Meng alle andere ingrediënten erdoor en roer tot er een gladde saus ontstaat.


Leg de saté op een bakplaat en zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak de saté in ongeveer 7 minuten gaar. Je kan de saté beter te lang in de oven doen dan te kort, van droge saté wordt niemand blij. Serveer het vlees met de saus. Eet smakelijk!

Geniet ervan en een heel fijn weekend 😋


RECEPT BRON: HIER


72 weergaven

Commentaires


bottom of page