top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021

Deze keer hebben we een super lekker recept gevonden van een zadelrollade. De zadel is het achterste gedeelte van de bovenrug en heeft heel erg mals vlees, dat tot zijn recht komt in een rollade! De link helemaal onderaan naar de website is wel in het Engels, maar wij hebben het gelukkig ook vertaald 😉


En vergeet ook niet de graden Fahrenheit van de oven om te rekenen naar graden Celsius!


Ingrediënten:

- 1 geitenlamszadel

- zout en peper

- 50 gram verse kruiden (ongeveer 5 eetlepels): een mooie combi is rozemarijn, tijm en salie, gecombineerd met wat peterselie

- 4 eetlepels broodkruimels

- 1 eetlepel olie


Eventueel voor de knolrapen:

- 1 kg kolraap, de kleinste die je kan vinden, gepeld en gesneden

- 2 eetlepels peterselie

- 3 eetlepels ongezouten boter

- zout en peper

- fijngesneden sjalotjes


Bereiding:

Voordat je het rugbot verwijderd uit het zadel, stop je een klein handje rozemarijn, tijm, salie en peterselie op een snijplank en snijd alles fijn. Bewaar deze kruiden voor op het zadel later.


Snijd het bot uit het zadel, snijd kleine sneedjes in het vet om het mooi te laten smelten in de oven, en doe daarna de kruiden, zout en peper op het vlees aan beide kanten.


Leg het zadel met het vet aan de onderkant neer en gooi er nog wat kruiden op, samen met de broodkruimels. Druk het allemaal op het vlees, en rol het daarna strak op.


Druk het zadelvlees strak tegen elkaar en bind het samen met wat slagersdraad, zodat het tijdens het bereiden niet uit elkaar valt. Wees er wel zeker van dat het zadel op kamertemperatuur is voordat je begint met bakken.


Het zadel in de oven

Verwarm de over voor op 120 graden Celsius.


Verwarm de olie in een pan waar het zadel in past.


Wanneer de pan op temperatuur is, kun je het zadelstuk aanbakken aan alle kanten (duurt ongeveer 10-15 min). Het vet dat in de pan blijft hierna kan gebruikt worden om de kolrapen mee te bereiden.


Wanneer het zadel aan alle kanten is dichtgebakken, kan het in een ovenschaal geplaatst worden. Wat eventueel kan, is om het zadel bovenop wat wortels of andere groentes te leggen, om het vlees te beschermen tegen de super hete onderkant van de ovenschaal.


Bereid het zadel in de oven totdat de kerntemperatuur ongeveer 57 graden Celsius is. Geef het zadel wat tijd om een beetje af te koelen voordat het geserveerd wordt. Dit houdt het vocht vast in het vlees.


De knolrapen bereiden:

Haal het zadel eruit en verwarm de oven verder tot 190 graden Celsius.


Doe het overgebleven vet van het zadel in een pan en verhit het. Voeg de knolrapen toe met wat zout en peper, kook het daarna totdat het bruingaar is (ongeveer 5-10 min). Waar nodig kan het afgemaakt worden in de oven.


Wanneer de rapen mooi gaar zijn voeg je de sjalotjes en de boter toe, en roer het door elkaar. Pruttel het geheel nog even 2 minuten door, dubbelcheck of er genoeg zout en peper bij zit en voeg er aan het eind peterselie toe. Serveer het samen met het zadel.


Geniet ervan en een heel fijn weekend! 😋51 weergaven

Comentarios


bottom of page