top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗

Geitenlamsvlees kan heel erg goed gecombineerd worden met een curry! Deze week behandelen we daarom de Sate Klatak voor de (winter) BBQ. Deze saté van de geit wordt slechts gezouten en gepeperd en geserveerd met de currysaus van de gulai. Het kan misschien wat lastig zijn om aan bepaalde ingrediënten te komen, maar dat is het zeker waard.


Check snel het recept hieronder:


Ingrediënten (4 personen):

- 1 tl zwarte peper

- 1 el korianderzaad

- 0,5 el komijnzaad

- 0,25 bol nootmuskaat

- 1 tl kruidnagel

- 1 tl verse kardemomzaadjes, zonder groene peulen

- 8 rode lomboks, fijngehakt

- 2 sjalotten, gesnipperd

- 4 knoflooktenen

- 2 cm verse geelwortel, geschild en in plakjes

- 3 el zonnebloemolie

- 5 cm gemberwortel, in plakjes en gekneusd

- 3 cm laos, in plakjes en gekneusd

- 3 laurierbladeren

- 2 stengels sereh, gekneusd

- 1 kaneelstokje

- 2 steranijs

- 8 limoenblaadjes

- 1 el gula jawa (palmsuiker)

- 350 ml kokosmelk

- 500 ml geiten bouillon

- 750 g geitenlamsbout


Bereidingswijze:

Bij de Saté Klatak mogen de stukken vlees groter zijn. Snijd het vlees in ongeveer 2,5 cm blokjes en bestrooi met zout en peper. Dit mag rustig een half uur tot een uur van tevoren, dat is zelfs beter. Op deze manier lost het zout op en bindt het vocht in het vlees, waardoor het sappiger wordt.


Maak de bumbu: rooster de specerijen eventueel eerst in een droge koekenpan, dat maakt ze brosser. Maal de zwarte peper, korianderzaad, komijnzaad, nootmuskaat, kruidnagels en verse kardemomzaadjes fijn in een vijzel of een specerijmolentje.


Wrijf de lomboks met de sjalotten, de knoflooktenen en een snuf zout fijn in de vijzel en meng met de vermalen specerijen.


Verhit 3 el olie in een stoofpan met dikke bodem en roerbak de bumbu ongeveer 10 minuten. Doe nu de overige ingrediënten, behalve het vlees, in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat ongeveer een uur / anderhalf uur zacht sudderen. Haal halverwege de kooktijd het kaneelstokje eruit, het kan erg gaan overheersen. Proef de saus en breng eventueel op smaak.


Serveer de saus met alle knollen en bladeren erin, maar je kunt hem ook zeven als bladeren niet gewenst zijn.


Steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone. Rooster de saté eerst op de hete zone een paar minuten per kant en laat ze nog wat nagaren op de minder hete zone. Serveer met de currysaus.


Serveertip: lekker met roti canai of een ander platbrood.


Geniet ervan en een heel fijn weekend!


BRON RECEPT: INGEZONDEN DOOR EEN VOLGER




53 weergaven
bottom of page