top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗 - Gegrilde rib met knoflookpesto

Ook na BOKtober gaan wij gewoon door met het delen van recepten met geitenlamsvlees! Omdat het zo ontzettend lekker is, maar ook omdat het nog zo hard nodig is om dit malse stukje Nederlands kwaliteitsvoedsel onder de aandacht te brengen.


Deze week houden we het bij de basics, want we behandelen de ribbetjes. Het recept is origineel van Thérèse Gaughan, een voormalige chef en afkomstig van een Ierse familie bestaande uit slagers en agrariërs. Nu woont ze al sinds lange tijd in Nederland en probeert haar vlees direct van kleinschalige boerderijen te kopen.


Ingrediënten (2 personen):

Vlees - Een rek van 6 ribben van Leusdens Geitenlamsvlees (verwijder het vetgedeelte) - 10 ml olie voor het bestrijken - Zout en peper naar smaak


Pesto - 150 ml olijfolie - 100 gram wilde knoflookbladeren - 75 gram rauwe walnoten - 100 gram geraspte Parmezaanse kaas - Sap van een halve citroen - Zout en peper naar smaak


Bereidingswijze:

Voor op de barbecue Prepareer je barbecue voor direct gebruik met de gietijzeren bakplaat op 180 graden Celsius. Bestrijk de rib met olie en breng op smaak met zout en peper. Plaats de rib op de bakplaat en laat drie minuten bakken totdat deze een mooie donkere korst heeft. Draai dan de rib om en doe hetzelfde voor de andere kant. Laat dan de rib rechtop staan en bak de onderkant voor nog eens drie minuten.


Wanneer je het vlees graag ‘rare’ wilt hebben kook dan voor negen tot vijftien minuten met een kerntemperatuur

van 49 tot 54 graden Celsius. In het geval dat de rib vrij groot is zal het ook iets langer duren voordat je de goede kerntemperatuur bereikt. Wanneer je de rib langer wilt koken is het beter om de rib in een gietijzeren pan met zware bodem te plaatsen en te bedekken met folie.

  • Rare: 9 – 15 minuten met een kerntemperatuur van 49 tot 54 graden Celsius

  • Medium rare: 18 minuten met een kerntemperatuur van 54 tot 60 graden Celsius

  • Medium: 22 minuten met een kerntemperatuur van 60 tot 66 graden Celsius

Plaats daarna de rib op één kant en laat deze rusten voor tien minuten op een warme plek.

Voor in de oven Voordat je dit rib gaat bereiden in de oven, bestrijk deze dan met olie en breng op smaak met zout en peper. Bak dan de rib in een pan op hoog vuur totdat alle zijdes een mooie donkere korst hebben. Plaats de rib in de oven op 180 graden Celsius en volg de instructies die boven staan beschreven met betrekking tot welke manier je deze gebakken wilt hebben.


Bereiden van de pesto: Doe alle ingrediënten, behalve de zout en peper, in een blender en meng deze totdat je een mengsel krijgt met een grove textuur. Breng deze op smaak met zout en peper.


Geniet ervan en een heel fijn weekend gewenst! 😋


RECEPT BRON: HIER13 weergaven

Comments


bottom of page