top of page
  • Leusdens Geitenlam

FOOD FRIDAY 🍗

Aan de onderkant van de achter- en voorbouten zitten de schenkels. Deze stukken vlees zitten nog in het bot en zijn super lekker om mee te braden of te stoven. Deze week hebben wij een recept gevonden van Chef-kok Joris Bijdendijk die braadschenkels met doperwten en witte asperges combineert.


Check snel het recept hieronder 👇


Ingrediënten (4 personen):

- 4 Schenkels

- 1 Winterwortel

- 1 Ui

- 0,5 Prei

- 3 Tenen knoflook

- 2 Laurierblaadjes

- 2 Takjes tijm

- 0,5 eetlepel Zwarte peperkorrels

- 0,5 eetlepel Jeneverbes

- 1 eetlepel Korianderzaad

- 2 Kruidnagels

- 250 gram Roomboter

- 750 ml (1 fles) Rode wijn

- 3 l Kippenbouillon

- Zout en peper

- Zonnebloemolie

- 12 Asperges

- 1 l Water

- 1 kg Doperwten


Bereiding:

Bestrooi het vlees royaal met peper en zout. Zorg voor een hete bakpan met zonnebloemolie (tot de olie gaat roken). Leg de schenkels in de hete olie en braad deze aan beide kanten goed bruin. Voeg de roomboter toe en begiet het vlees op laag vuur gedurende 5 minuten met de hete boter, zodat alle kanten mooi goudbruin bakken.


Voeg de grof gesneden ui, prei, wortel en knoflook toe en fruit even mee. Blus af met de rode wijn en kook deze in tot een kwart. Kneus de specerijen in een vijzel en voeg ze samen met de kruiden toe.


Zet de schenkels in een passende pan onder met kippenbouillon en dek af met bakpapier of aluminiumfolie (cartouche). Breng langzaam aan de kook en zet dan het vuur laag. Het vocht moet niet meer koken, maar zo’n 85 °C zijn gedurende 8 uur. Om de temperatuur constant te houden is het makkelijk om de schenkel in de oven te zetten met een deksel. Laat de schenkel in het vocht afkoelen (voor het opdienen het vocht inkoken tot een sterke donkere jus.: hiermee de schenkel bedruipen).


Dop de doperwten en blancheer deze.


Doe de geschilde asperges in een passende pan en breng met het water en het zout aan de kook. Laat 3 minuten koken en vervolgens afkoelen in het vocht.


Geniet ervan en een heel fijn weekend! 😋


RECEPT BRON: HIER18 weergaven

Comments


bottom of page